home
made
stories
home made stories

cherry-picked
items from
local makers

Scarves & Stuff by Solange - breiwerk met een ethish-ecologische draad

Scarves & Stuff by Solange - breiwerk met een ethish-ecologische draad

Dankzij haar oma en haar moeder kreeg Solange Cools de breiwerkmicrobe met de paplepel ingelepeld. Wat begon als een fervente vrijetijdsbesteding, vertaalt zich vandaag in een deeltijds professioneel bestaan als ontwerpster en producente van ‘knitwear’. Ze lanceerde Scarves & Stuff by Solange in 2015. Haar collecties bestaan zowel uit kledingstukken en accessoires (mutsen, sjaals, handschoenen,…) als een beperkte interieurcollectie (grofgebreide dekens, kussens en zitzakken). “Een eerbetoon aan mijn moeder en mijn oma”, klinkt het fier.

Het productieproces van Scarves & Stuff by Solange start telkens met een goed idee, beïnvloed door wat Solange in het straatbeeld, tijdens feestjes, festivals, tijdens verre reizen of in modemagazines oppikt. “Ik merk bovendien dat ik de nieuwe seizoentrends vaak al enkele jaren vooraf aanvoel, alsof ik op dat vlak over een zesde zintuig beschik. Maar de vraag blijft natuurlijk of een bepaald ontwerp technisch haalbaar is. Dat facet onderzoek ik grondig met mijn moeder, evenals de nodige workload om een stuk te produceren en de vraag of we de beoogde kwaliteitsnorm kunnen behalen. Zij fungeert voor mij als een ongelooflijk sterk klankbord en is bovendien een technische ‘crack’ die een heel goed zicht heeft op wat er wel en niet werkt. Als die ‘haalbaarheidsstudie’ positief uitdraait, maken we een ‘sampleversie’ die ik zelf draag om te bekijken hoe het kledingstuk evolueert na enige tijd. Momenteel helpt mijn moeder me met de uitwerking van de designs en een deel van de productie. Mijn atelier bevindt zich bij mijn ouders op de zolder waar ik samen met mijn moeder vele uren ‘s avonds en tijdens het weekend spendeer. Twee creatieve zielen die elkaar uitdagen en inspireren. Ik voel me daar goed bij.”

 

trace-your-yarn

 

Trace your yarn

 

Solange ontwerpt zowel vaste collecties als maatwerk. “Ik beschik over een bestaande basiscollectie waarop ik jaarlijks verder bouw. Die collectie bestaat uit trendy of natuurlijke kleuren, vervaardigd uit hoogkwalitatieve natuurgetrouwe draden als mohair, alpaca, zijde,...

Ik koop mijn wol in bij buitenlandse leveranciers. Ik werk voornamelijk samen met een Italiaanse wolleverancier die volgens het trace your yarn-principe werkt. Dat betekent dat je voor elk soort wol perfect kunt traceren door welke wolhandelaar uit welk land (Peru, Scandinavie, Engeland,…) die geleverd is. Dat is voor mij erg belangrijk want hoe beter de draad bewerkt is, des te beter het eindresultaat. Bovendien garandeert dit label dat alles op een duurzame, diervriendelijke en ecologische manier gebeurt.”

 

Bolster sierkussens

 

Met Scarves & Stuff ageert Solange tegen de heersende massaproductie en wil ze de ambachtelijke waarde van kledingstukken opnieuw opwaarderen. Een vorm van slow & fair fashion die bovendien eco-vriendelijk is. “Ik hecht erg veel belang aan de deontologische basis binnen het productieproces. Een werkwijze die bij de grote spelers vaak ver zoek is. Als ik hiervoor een jongere garde kan sensibiliseren, is mijn missie geslaagd.”

 

Solange werkt daarom alleen samen met kledingzaken die deze eco-vriendelijke en duurzame filosofie onderschrijven. “Dat lukt vrij aardig want een aantal winkels neemt reeds enkele jaren stukken uit mijn basiscollectie af. Daarnaast ontwerp ik ook exclusieve versies voor bepaalde boetieks. Rijk word ik daar niet van, maar het is wel goed voor mijn public relations. Verder hanteer ik het ‘made to order-concept’ voor particulieren die een kledingstuk zoeken voor een speciale gelegenheid. Dat maken we dan perfect op maat. Tot slot ga ik ook steeds op zoek naar leuke nieuwe concepten zoals o.a. een fysieke marktplaats voor jonge, duurzame labels.

 

Nood aan professsioneel businessplan

 

Voorlopig combineert Solange haar ambachtelijk werk met een voltijdse job omdat de passie voor het ontwerpen bij haar primeert en ze geen financiële stress aan haar hoofd wil. “Ik oefen nog een voltijdse job als HR-projectmanager uit die mij regelmatig de nodige druk bezorgt. Als ik dan thuis plaatsneem in mijn zithoekje en het getik van de breinaalden hoor, verglijd ik in mijn eigen wereldje en kan niets me nog deren. Ik beland in een soort cocon en ben helemaal weg van de wereld.”

 

Ombre bean bag

 

Scarves & Stuff groeit heel organisch met kleine stapjes en doelstellingen. Maar Solange beseft ook maar al te goed dat deze werkwijze op lange termijn niet houdbaar is. “Momenteel investeer ik teveel tijd en werk in het ontwerp- en productieproces in verhouding tot de financiële opbrengst. Een sterk businessplan is de volgende noodzakelijke stap, eventueel in een later stadium gevolgd door de aanwerving van een verkoopmedewerker. Maar dan moet ik er natuurlijk wel voor zorgen dat de productiesnelheid volledig op punt staat. Mijn ultieme toekomstdroom bestaat erin om enkel nog maar te ontwerpen en als uithangbord van mijn label te fungeren. Maar de persoonlijke aanpak die ik vandaag hanteer, wil ik zeker niet overboord gooien. Want ik maak mensen te graag gelukkig door voor hen dingen op maat te maken en samen met hen zorgvuldig uit te zoeken wat ze precies willen.”

 

Recycled fashion

 

Ideeën heeft Solange in ieder geval nog genoeg. Zo gelooft ze volop in de trend van ‘recycled fashion’ waarbij ze materiaaloverschotten steeds opnieuw gebruikt. Daarnaast haalt ze ook oudere stukken, waarvan de wol nog in goede kwaliteit is, uit elkaar om er iets totaal nieuws van te maken. “En dan is er nog mijn nieuwste vondst waarbij ik jurkjes, een rok, jas of vest, ontwerp en produceer in bepaalde stoffen. Ik breng van elk ontwerp vijf stuks op de markt in evenveel verschillende soorten stof en kleur, maar dan wel zodanig ontworpen dat ze volledig op het lichaam van de klant passen. In het huidige aanbod vormt dat nog heel vaak een probleem voor veel vrouwen.”

 

Wrapper plaid en Cleopatra bean bag

 

Meer algemeen wil Solange blijven aantonen hoe mooi ambachtelijk werk wel is, maar tegelijk heel arbeidsintensief. “Daarvan wil ik zoveel mogelijk mensen bewust maken. Met resultaat, want in mijn directe omgeving kiezen steeds meer mensen voor tijdloze kleding van hoogstaande kwaliteit. Zelfs de grote ketens nemen tegenwoordig steeds vaker een ‘conscious line’ op in hun standaardpakket. Er is dus zeker nog hoop….”

 

Ontdek het mooie breiwerk van Solange voor een tijdloos interieur tijdens Design Loves Craft.

 

Design Loves Craft 2019

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
We gebruiken technologieën, zoals cookies, om inhoud en reclame aan te passen, om socialemediafuncties te bieden en om het verkeer op de website te analyseren. Ook delen we informatie over je gebruik van onze website met onze vertrouwde socialemedia-, en analysepartners. Meer informatie over het gebruik van cookies en uw persoonlijke gegevens vindt u in onze privacy policy. Manage cookies