home
made
stories
home made stories

cherry-picked
items from
local makers

Annelies Vanoost - Ziel van eenvoud zoekt innovatief karakter

Annelies Vanoost -  Ziel van eenvoud zoekt innovatief karakter

Annelies Vanoost werkt reeds 20 jaar als grafisch vormgever. Een functie die ze nog steeds deels uitoefent voor Undercast, het grafische ontwerpbureau van haar man in Antwerpen. Maar toen ze anderhalf jaar geleden veertig werd, kreeg ze nood aan een heel andere uitdaging. “Sinds mijn tienerjaren schuim ik rommelmarkten af waar ik mijn verzamelwoede botvier. Het werd hoog tijd dat ik die ‘oogst’ ging recycleren via nieuwe ontwerpen”, klinkt het zelfbewust.

Atelier Annelies Vanoost

 

Zelf omschrijft ze het als vormgeving toegepast op uiteenlopende materialen: handdoeken, oude boekjes, vergeten brouwglazen,… “Vaak resulteert dat in collages met karakter en een ziel die het imperfecte van de mens reflecteren. Een vlucht van het gewone, vlakke printwerk. Dat is één van de redenen waarom ik ook met bewegend beeld werk via after effects.

 

Op welke manier ga je concreet tewerk?

 

Vanoost: “Ik start met kleurrijke schetsen die ik nadien toepas op voorwerpen. Mijn grafische achtergrond helpt me enorm wanneer ik met kleurcombinaties en composities speel. Vooraf moet ik bepalen welke papieren of materialen ik combineer, welke textuur ik wil tonen en welke indruk nalaten. Wanneer ik bijv. met houten vormen werk, bekom ik een heel andere impressie dan met papier. Mijn sterke link met interieurdecoratie verklaart mijn interesse om met verschillende materialen te experimenteren en ruimtelijker te denken. Verder hou ik van felle contrasten, scherpe schaduwen en sterke composities. Ik wil met weinig vormen iets ontwerpen en dat liefst met een kleine ecologische voetafdruk.”

 

 

Je ontwerpt voor een heleboel verschillende dragers. Waarom?

 

Vanoost: “Een vervolg op mijn vormschetsen met papier. Ik tast af wat het effect is op een ander materiaal en werk daarbij met nieuwe technieken. Digitaal printen op textiel verliep bijv. nog nooit zo gesofisticeerd als nu. Ik zie letterlijk de structuur van mijn zijdepapier op de stof, inclusief de scherpte en diepte van de reproductie van het papieren ontwerp. Een heel andere toepassing vormt de lasercut-techniek die ik toepaste voor de lederen computertas ‘Form18’. Een ontwerp waarvoor ik samenwerkte met productdesigner Sophie Recour. Dergelijke kruisbestuivingen zijn voor mij trouwens minstens even belangrijk als de creatie op zich. Dergelijke ideeënbundeling leidt tot een hoger niveau, andere perspectieven en nieuwe mogelijkheden.”

 

Recent kwam je publicatie-kalender ‘Paperwork2018’ uit. Een voorlopig hoogtepunt?   

 

Vanoost: “Dat is een co-productie met uitgeverij-drukkerij Stockmans. Zij vroegen me een uniek ontwerp te maken voor een publicatie rond de twaalf maanden. Dat leidde tot een staaltje van druktechnisch kunnen: zes pantonekleuren, in combinatie met letterpress, een unieke afwerking met gekleurde lijm én gedrukt op zeven verschillende papiersoorten. Een absoluut buitenbeentje. Niet zozeer een artistieke uitlating maar wel een object met allures én een product dat als eye-catcher fungeert in een interieur. Twaalf ontwerpen, geïnspireerd op mijn papierstudies, maar evenzeer op kunstenaars die me boeien met hun werk. Cut-outs van Matisse, vormentaal van Calder, composities van Picasso, maar ook inspiraties uit abstracte kunstwerken komen naar boven bij het ‘componeren’ van dergelijk werk. Hiervoor ontving ik de Kalenderprijs Belgie/Nederland 2018 en daar ben ik inderdaad fier op.”

 

Tot slot nog een triootje: je citeert de termen eenvoud, innovatief en creatief als de basispigmenten van je artistieke uitstraling. Een woordje uitleg graag.

 

Vanoost: “Ik ga voor eenvoudige vormen maar maak daarvoor wel gebruik van de allernieuwste technologieën. Daarmee ga ik creatief aan de slag d.m.v. collages. Ik loop heel erg hard weg van de vertrouwde pistes en bewandel zoveel mogelijk nieuwe wegen. Ik situeer mezelf tussen kunst en design, maar voel me toch eerder een toegepast vormgever dan een collagekunstenaar. Via mijn ambacht ga ik op zoek naar het tweede leven van materialen of bestaande voorwerpen. Materialen die via een bepaalde invalshoek een andere bestemming krijgen, en een nieuwe ziel of karakter…”

 

Collagetechniek

 

Kijk hier voor een aantal originele producten die het grafisch werk van Annelies dragen.

 

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
We gebruiken technologieën, zoals cookies, om inhoud en reclame aan te passen, om socialemediafuncties te bieden en om het verkeer op de website te analyseren. Ook delen we informatie over je gebruik van onze website met onze vertrouwde socialemedia-, en analysepartners. Meer informatie over het gebruik van cookies en uw persoonlijke gegevens vindt u in onze privacy policy. Manage cookies