home
made
stories
home made stories

cherry-picked
items from
local makers

Scarves & Stuff by Solange - Aartsengel aan de naalden

Scarves & Stuff by Solange - Aartsengel aan de naalden

De Antwerpse Solange Cools verloor haar hart en ziel aan ‘knit wear’. Die passie leeft ze met haar Scarves & Stuff uit op zowel kledingstukken en accessoires (mutsen, sjaals, handschoenen, …) als op haar interieurcollectie. Die bestaat uit grof-gebreide dekens, kussens en zitzakken.

“Het is vrij uniek om zowel fashion als interieurstuks aan te bieden; daarmee wil ik me onderscheiden,” klinkt het.

Solange kreeg de breiwerkmicrobe ingelepeld via haar oma en haar moeder. “Als kind zag ik hoe zij prachtige exclusieve stukken maakten. Al snel ging ik zelf ook aan de slag. Dat beviel me erg goed en bovendien kreeg ik van vrienden te horen dat ze mijn creaties wel konden appreciëren. Twee jaar geleden schraapte ik mijn spaarcentjes bij elkaar en startte een webshop op. Ik beschouw het tevens als een eerbetoon aan mijn moeder en oma.”

 

Voor Solange begint alles met de zoektocht naar de juiste draad. Hoe beter die bewerkt is, des te beter het eindresultaat. “Daarom werk ik enkel samen met leveranciers die volgens het ‘trace your yarn-label’ werken”, vertelt ze. Concreet: van elke meter draad die ze gebruikt, staat vast waar die vandaan komt.

 

Solange ontwerpt zowel vaste collecties als maatwerk. “Ik beschik over een bestaande basiscollectie waarop ik jaarlijks verder bouw. Mijn vorm van ‘slow fashion’. Die collectie bestaat uit trendy of natuurlijke kleuren, vervaardigd uit hoogkwalitatieve natuurgetrouwe draden als mohair, alpaca, zijde, ... Maar ook mensen die op zoek zijn naar een welbepaald specifiek stuk, komen bij mij terecht. Zij vormen de grootste uitdaging omdat ik dan echt gepersonaliseerd tewerk kan gaan. Het kost erg veel tijd en is economisch minder interessant, maar schenkt wel een enorme voldoening.”

 

Tijdloos via minimalisme

 

Haar collectie onderscheidt zich door een ‘less is more-principe’; minimalisme in zijn puurste vorm. Omdat ze dat het mooiste vindt en haar werk daardoor de aandacht krijgt die het verdient. “Vanwege de relatieve hoge kostprijs vind ik het erg belangrijk dat mijn collectie haar tijdloze karakter en waarde behoudt. Veel mensen staan er niet bij stil wat er allemaal komt kijken bij de creatie van een stuk. Ik kan me bijvoorbeeld enorm ergeren aan de respectloosheid waarmee mensen kledingstukken vaak behandelen. Daar krijg ik kippenvel van, temeer als je weet dat daarvoor vaak onschuldige mensen worden uitgebuit in erbarmelijke omstandigheden. Gelukkig weet ik dat dit voor de productie van mijn grondstoffen niet gebeurt. Ik wil consumenten opnieuw bewust maken van het ambachtelijke aspect van dit vak en de diverse stappen in het productieproces vooraleer een stuk in de winkel ligt.”

 

Zelf omschrijft Solange zich als een erg ongeduldig iemand, behalve wanneer ze aan het creëren slaat. “Ik oefen nog een voltijdse job als HR-project manager uit die mij regelmatig de nodige stress bezorgt. Als ik dan thuis plaatsneem in mijn zithoekje en het getik van de breinaalden hoor, verglijd ik in mijn eigen wereldje en kan niets me nog deren. Ik beland in een soort cocon en ben helemaal weg van de wereld.”

 

Logische vervolgvraag: waarom gaat ze niet voor de volle honderd procent voor haar droom en blijft ze die combineren met een fulltime job? “Dat zou ik heel graag doen, maar helaas dwingt de financiële realiteit mij er voorlopig toe om voltijds te blijven werken. Als ik morgen enkel nog zou ontwerpen, creëert dat ongetwijfeld een zodanige financiële stress dat ik de verkeerde beslissingen neem en dat wil ik absoluut vermijden. Momenteel helpt mijn moeder me met de uitwerking van de designs en een deel van de productie. Mijn atelier bevindt zich bij mijn ouders op de zolder waar ik samen met mijn moeder vele uren ‘s avonds en tijdens het weekend spendeer. Twee creatieve zielen die elkaar uitdagen en inspireren. Ik voel me daar goed bij.”

 

Creatieve nachtelijke visioenen

 

Inspiratie vindt Solange door veel naar andere mensen te kijken; op reis, tijdens feestjes, in magazines en op internet. “Wanneer ik slaap, verwerk ik al die informatie en krijg ’s ochtends een berg ideeën waarmee ik aan de slag kan. Alsof ik een visioen krijg. Daarmee stap ik naar mijn moeder die voor mij als een ongelooflijk sterk klankbord fungeert. Zij is bovendien een technische ‘crack’ die een heel goed zicht heeft op wat er wel en niet werkt.”

 

Solange beseft tot slot dat Scarves & Stuff nog sterker kan groeien wanneer ze er meer tijd voor vrijmaakt. “Momenteel doe ik alles zelf waardoor PR-werk, sales netwerken,… erbij inschiet. Ik zou graag evolueren tot een gerenommeerd eerlijk merk dat uniek, kwaliteitsvol en tijdloos is. Bovendien wil ik constant blijven vernieuwen om zo aan de behoeften van de klanten tegemoet te komen. Ik zou het fijn vinden om over vijf jaar iemand in dienst te hebben die een aantal taken van mij overneemt. En binnen tien jaar een team van een vijftal medewerkers zodat ik mezelf volledig kan concentreren op het creatieproces. Dat lijkt me een gezond businessplan!”

 

Van Scarves & Stuff vind je uiteraard hier een aantal stukken.

 

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
We gebruiken technologieën, zoals cookies, om inhoud en reclame aan te passen, om socialemediafuncties te bieden en om het verkeer op de website te analyseren. Ook delen we informatie over je gebruik van onze website met onze vertrouwde socialemedia-, en analysepartners. Meer informatie over het gebruik van cookies en uw persoonlijke gegevens vindt u in onze privacy policy. Manage cookies